Napoved in težave z oddajo obračunov za s.p.-je normirance

Objavljeno 13. februarja 2020

13.2.2020

Po dobrem tednu dni prošenj in pisanju mailov do eDavkov zaradi nedelovanja oddaje davčnih obračunov, so na eDavkih le uvideli svojo napako in z uradno objavo zadevo tudi obelodanili.

Z veseljem napišemo da oddaja davčnih obračunov, tako DDD-DDD kot Dod-DDPO, ponovno deluje.

 

10.2.2020

Oddaja davčnega obračuna DDD_DDD za samostojne podjetnike normirance je delovala brezhibno do vključno 2.2.2020. Nato so naslednji dan na eDavkih stvari »urejali« da so omogočili oddajo tudi že za leto 2020 in od takrat oddaja bolj ali manj ne dela. V večini primerov se sam uvoz davčnega obračuna v sistem eDavkov izvede brez vseh napak, nato pa po kliku na gumb »Oddaj vlogo« javi spodnjo napako.

slika3

Opis napake je vsebinsko povsem neprimeren in gre očitno za napako pri delovanju kontrol znotraj sistema eDavkov. Zadevo smo že večkrat urgentno prijavili na tehnično podporo eDavkov, pa je odziv nikakršen.

Še vedno upamo, da bodo na eDavkih napako čimprej odpravili.

Povsem po naključju smo ugotovili, kako lahko prelisičite napako. Po uvozu podatkov na eDavke (obvezno dostop ročno preko spletne strani oziroma ročni uvoz datoteke), podatek »Način ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v obdobju, za katerega se predlaga obračun:« prestavite iz »N – Normirani« na »D – Dejanski«, nato pa status še enkrat prestavite na pravi podatek, torej »N – Normirani« in nato oddaja deluje.

V tolažbo še informacija, da ne deluje niti oddaja davčnih obračunov za gospodarske družbe, društva in nepridobitne organizacije zasebnega prava. Podatki se uvozijo v sistem eDavkov brez težav, po kliku na gumb Oddaj vlogo« javi spodnjo napako:

slika4

Napako smo že prijavili tehnični podpori eDavkov. Zaenkrat še čakamo povratno informacijo.