Novosti pri čezmejnem e-trgovanju (1.7.2021) – Fakturiranje

Objavljeno 1. julija 2021

S 1.7.2021 se posodablja sistem obračunavanja davka na dodano vrednost pri čezmejnem e-trgovanju v EU.

Več si lahko o novostih preberete na naslednji povezavi: Nova pravila, e-trgovanje

Za ta namen in lažje poslovanje podjetij, ki e-trgujejo z EU trgi in spremembe zakonodaje vplivajo na njih, smo pripravili poseben modul v programu Fakturiranje, imenovan “Tuje davčne stopnje“.

Modul razširi program Fakturiranje tako, da lahko znotraj iste baze podatkov izdajate prodajne dokumente (dobavnice, fakture,…) z davčnimi stopnjami poljubnih držav EU. Delo z njim je preprosto, saj v modulu že dobite nabor držav z vnaprej nastavljenimi davčnimi stopnjami. Modul zna na podlagi države, ki je določena na partnerju, sam ponujati prave davčne stopnje artiklom, imate pa možnost tudi ročno spremeniti podatek, če to želite. Na tak način imate vse fakture za različne države z različnimi davčnimi stopnjami zbrane skupaj, kar močno izboljša preglednost dela.

Na državah je mogoče določiti kontiranje in narediti pripravo za prenos v Glavno knjigo. Dodali smo ločen izpis prodaje, ki bo znal ločiti prodajo po državah, pravih davčnih stopnjah in vam tako nudil pregleden vpogled v izdane fakture.

V primeru, da modul potrebujete oz. želite več podatkov, nas kontaktirajte na info@vasco.si ali 059 335 550.

Nekaj utrinkov iz modula “Tuje davčne stopnje”

Nabor držav v modulu je širok, po potrebi ga tudi brez težav razširimo.
Izsek nabora držav v modulu.

 

drzave4
Ker je nabor držav preširok za večino uporabnikov, se v modulu aktivira le tiste države, ki jih dejansko potrebujete, program vam bo tako ponujal le izbor vaših držav. V večini primerov bo že sam izbral pravo državo, če bo vnesena na partnerju, tako, da ročnega dela tu ni.

 

drzave3
Ob vnosu prodajnega dokumenta program iz partnerja sam razbere državo in ponudi pravi nabor DDV stopenj na artiklu, oz. ponudi že pravega za vsak artikel. Hkrati vam vedno zraven tudi izpisuje državo, da ste lahko prepričani v pravilnost podatkov.