Poračun stavke JS

Objavljeno 2. avgusta 2022

Na podlagi Sklepa Vlade RS o plačilu stavke izhaja, da javnim uslužbencem, ki so 9. marca 2022 sodelovali v splošni stavki na področju vzgoje in izobraževanja, pripada nadomestilo plače za čas stavke v višini plače, kot bi jo prejeli, če bi delali. Stavkajočim za dan stavke ne pripadata nadomestilo za prevoz in prehrano. 

V primeru, da ste pri plači za mesec Marec 2022 za stavkovni dan obračunali karkoli od Rednega dela (A010) ali VP18 (B090) Stavka – kršitev kolektivne pogodbe, načeloma nimate poračuna. Če pa je bil stavkovni dan obračunan kot VP463 (N040) Stavka, bo potreben poračun. Na žalost ni možen klasičen poračun preko menija 1.1.5.2, ker se VP463 poroča na Rek obrazcu v ločeni vrstici, konkretno v vrstici 107 in le-ta ne sme biti negativna.

Edini možni način »poračuna stavke« je tako dejansko popravljanje shranjenih plač preko menija 2.3. Navodila za uporabo menija 2.3 najdete v priloženem linku https://www.vasco.si/podpora/place/vnos-popravljanje-starih-plac/. Dejanska doplačila zneskov iz naslova poračuna stavke pa lahko prištejete plačilnim nalogom tekočega obračuna (meni 1.6.1). Opcija je tudi, da neto znesek poračuna vpišete na plačilno listo tekočega meseca pod enega izmed VP-jev v intervalu med VP591 in VP599 (naziv VP-ja lahko prosto prilagodite).