Davčne blagajne – navodila

Objavljeno 2. januarja 2016

Za vse uporabnike programov Fakturiranje (LT, Mini, S), Avtošola, Vasco.web ter mBlagajna smo na tej strani objavili navodila za pričetek uporabe Davčnih blagajn. Navodila obsegajo splošni del informacij kaj davčne blagajne so, kdo je zavezanec za uporabo, kako bo zadeva delovala, kaj je potrebno zagotoviti pred pričetkom uporabe, kakšen tiskalnik potrebujete in še mnogo drugih koristnih informacij. Drugi del podaja informacije vezane na postopke, uporabo in delovanje Vasco aplikacij.

Naj napišemo, da omenjena Navodila predstavljajo OBVEZNO BRANJE!!!

Torej, pred klicem na telefonsko podporo ali pisanjem maila na to temo, si obvezno v celoti preberite navodila. Na morebitna vprašanja, na katera je odgovor že podan v Navodilih na naši spletni strani, žal ne bomo imeli časa odgovarjati.

12.11.2015:

dodali smo tudi tretjo datoteko s primeri internih aktov FURS, vendar smo jih označili z našim priporočenim številčenjem poslovnih prostorov in elektronskih naprav. Priporočamo namreč, da se oboje označuje le s čim krajšo številko, da bo mogoče podatek zapisati kasneje tudi v sklic itd. V primeru, da izberete za označevanje črke in številke (TRG1, TRG2, BLAG1, BLAG2 BLAGAJNA1,…) takih podatkov ne bo mogoče zapisati v sklic. Manjko teh podatkov bo povzročalo težave pri sprejemu in knjiženju računov. Na voljo vam je tudi vsak primer akta posebej za urejanje v Wordu.

Po novem bo številka računa sestavljena iz: oznake poslovnega prostora-oznake elektronske naprave-številke računa.

Naj omenimo, da naše priporočilo velja za vse zavezance, ki izdajajo negotovinske račune, ki pa so kasneje lahko plačani z gotovino. Vsi, ki imate izključno gotovinsko poslovanje, sklica na računu nimate in je zato označevanje poslovnega prostora in naprave poljubno. Seveda pa ne bo nič narobe, če priporočilo o označevanju uporabite tudi v tem primeru.

18.11.2015:

Dodali smo navodila za oddajo vloge in prevzem namenskega digitalnega potrdila za davčno potrjevanje.

3.12.2015:

Osvežili smo navodila "Davčne blagajne – Vasco programi" z navodili o aktivaciji davčne blagajne v Fakturiranju.

7.12.2015:

Kot smo že zapisali v navodilih o davčnih blagajnah mora biti prostor opremljen tudi s posebnim napisom. Tukaj objavljamo direktni link do teksta v velikosti A5.
Če želite napis v drugi velikosti ali v drugem jeziku, potem jih najdete na sledeči povezavi: KLIK.

9.12.2015:

Dodani so različni primeri številčenj računov glede na različne kombinacije poslovnih prostorov in blagajn.

22.12.2015:

Dodana so navodila za aktivacijo davčne blagajne v programu Vasco.web.

2.1.2016:

Dodana so navodila za aktivacijo davčne blagajne v programu Avto šola.